Saturday 28 November 2009

Consecintele Incalzirii Globale


Consecinţe

Economice

Raportul UE privind consecinţele încălzirii globale asupra mediului de securitate atrage atenţia asupra faptului că topirea gheţurilor arctice ar putea face exploatabile resurse naturale ca pescuitul, sau zăcămintele de gaze naturale şi petrol care sunt momentan blocate sub platforma continentală îngheţată. Acest lucru ar putea genera divergenţe între Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia şi Danemarca.

Asupra agriculturii

Un timp s-a crezut că încălzirea globală are efecte benefice asupra agriculturii datorită creşterii concentraţiei de CO2 asimilabil prin fotosinteză. Creşterea temperaturilor a permis cultivarea plantelor în locuri unde acest lucru nu era posibil, de exemplu cultivarea orzului în Islanda.[84] Tot această încălzire poate determina deplasarea zonelor de pescuit spre nord.

Deşi în unele locuri, de exemplu în Siberia, încălzirea este favorabilă, în altele, de exemplu în Africa, ea are efecte dramatice, deoarece contribuie la extinderea deşertului Sahara peste Sahel.

Asigurări

Asigurările sunt direct afectate de modificările climatice. Se estimează că numărul catastrofelor naturale s-a triplat faţă de anii 1960, iar din acestea, 35 - 40 % se datorează încălzirii globale.

Transport

Drumurile, pistele de aterizare, căile ferate, conductele pot fi afectate de variaţiile de temperatură mai mari, pot avea o durată de serviciu mai mică şi pot necesita întreţinere sporită. De exemplu, topirea permafrostului poate afecta aeroporturile.
Inundaţii

Ridicarea nivelului mării duce la acutizarea problemelor inundaţiilor, în special a zonelor foarte joase, cum sunt cele din Olanda, Bangladesh şi la Veneţia. În zonele inundabile trăiesc adesea comunităţi foarte sărace, deoarece este singurul teren fertil la care au acces. Sărăcia face să nu poată plăti asigurări, ceea ce face să nu-şi poată compensa pierderile în caz de dezastre naturale.

Trecerea de nord-vest

Topirea gheţurilor arctice în perioada de vară poate deschide trecerea de nord-vest, care în 2007 s-a deschis navigaţiei în mod natural pentru prima oară în istorie.[90] Acest lucru scurtează cu cca. 5000 de mile marine (9000 km) rutele navelor între Europa şi Asia, în special a petrolierelor care nu pot trece prin Canalul Panama.

Sănătate

Creşterea temperaturilor măreşte riscul afecţiunilor cardiovasculare[91] şi măreşte concentraţiile de ozon troposferic, care este un poluant care poate produce astm bronşic.[92] Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) apreciază că procesul de încălzire globală este vinovat de moartea anuală a 150 000 de persoane şi îmbolnăvirea altor 5 milioane din cauza valurilor de căldură sau a diferitelor calamităţi naturale declanşate de acest proces.

În România, în iunie 2008 canicula a determinat 187 de cazuri care au necesitat ajutor medical, din care 139 în Bucureşti.

Apărare

Implicaţiile încălzirii globale din punct de vedere militar au fost examinate de Consiliul Consultativ Militar (engleză Military Advisory Board), un grup de generali în retragere ai SUA, care au relevat câteva aspecte:

* Acutizarea conflictelor în zonele afectate de dezastre provocate de schimbările climatice;
* Migrarea populaţiilor din zonele afectate de dezastre;
* Probleme privind dependenţa energetică.

No comments:

Post a Comment